Compania
Intr-o economie de piata invadata de produse ieftine si second hand, singurul mod de a te impune ca firma producatoare, credem noi, este de a fabrica produse de calitate si de a nu face compromisuri privind calitatea.
Credem ca dupa ce veti parcurge randurile de mai jos veti fi mult mai informat in legatura cu modul in care trebuie sa va selectati furnizorul de echipamente. In cazul in care alegeti sa achizitionati produsele noastre, veti dispune de urmatoarele servicii gratuite.
1-Consultanta in vederea alegerii optime a utilajelor ce compun statia de sortare, tinand cont de terenul pe care doriti sa o amplasati, de curba granulometrica a materialului pe care-l exploatati si a sorturilor pe care doriti sa le obtineti.
2-Proiectarea in doua sau trei variante a statiei si alegerea impreuna cu dv-stra a variantei finale.
3-Realizarea planului de fundatii.
4- Montarea tuturor echipamentelor, din punct de vedere mecanic.
5-Lipirea la rece a covorului de cauciuc si reglarea benzilor.
6-Montarea instalatiei electrice si de automatizare.
7-Pornirea statiei si punerea in functiune.
8-Instruirea personalului deservant.
9-Acordarea unui termen de garantie de 18 luni de la data punerii in functiune pentru toate echipamentele.
10-Acordarea contra cost a pieselor de schimb, pe o perioada de 10 ani dupa expirarea termenului de garantie.
11-Orice piesa de schimb este pe stoc si va ajunge in cel mult 10 ore, oriunde in tara.
12-Toate utilajele pe care le producem sunt certificate ICECON BUCURESTI, astfel, in cazul in care doriti sa va certificati sorturile va va fi mult mai usor.
13- Toate utilajele sunt noi si produse in Romania, la sediul nostru din Teliucu Inferior(Hunedoara).
14-Toate elementele metalice usoare (cadre benzi,picioare benzi,podetele, balustradele de la toate utilajele si scarile) sunt zincate la cald in bai de 6m, avand o garantie de 30 ani.
Primul pas
Inainte de a alege configuratia unei statii de sortare trebuie sa cunoasteti urmatoarele:
1-Productivitatea dorita (mc/h).
2-Curba granulometrica a materialului pe care doriti sa-l sortati.
3-Suprafata terenului de care dispuneti pentru amplasarea statiei.
Orice statie de sortare trebuie sa cuprinda cateva utilaje de baza si anume:
1-Buncarul de alimentare
2-Banda de alimentare principala
3-Ciurul vibrant
4-Spalatorul de nisip
5-Banda de nisip si benzile de sorturi
Plecand de la aceste utilaje de baza se pot face diverse configuratii de statii de sortare, de la cele mai simple, pana la configuratii complexe care pot contine concasoare si granulatoare.
In alegerea statiei plecand de la cantitatea de material pe care doriti s-o prelucrati pe zi, este recomandabil sa alegeti o statie mai mica, mai supla, care sa functioneze mai multe ore pe zi decat o statie mare care sa functioneze mai putin, adica, decat o statie de 100mc/h care in 8 ore sa produca 800mc, este mai bine sa alegeti o statie de 70mc/h, care va produce 800mc in 11,5 ore. In primul rand o sa va coste mai putin iar in al doilea rand veti plati mai putin pe functionarea in gol,adica pe timpii morti, care inevitabil apar.
O statie de 100mc/h trebuie alimentata in zona buncarului cu 1,66mc/minut, deci va trebui ca la 12 minute o masina de 20mc sa fie pregatita sa descarce. In cazul in care nu se poate asigura acest flux, statia functioneaza un timp in gol, marindu-va semnificativ costurile.
Curba granulometrica este importanta in special pentru a cunoaste procentul de nisip si procentul de refuz, adica fractia mai mare de 32mm, deoarece in functie de aceste procente se va alege marimea spalatorului de nisip si chiar a ciurului. In cazul in care procentul de nisip este mai mare de 70%, pentru atingerea unei productivitati stabilite se va alege un ciur mai mare decat in catalog, deoarece sita de nisip va lucra 70%, iar toate celelalte 3 site vor lucra 30%.In astfel de cazuri se poate alege si varianta cu doua ciururi in serie. Trebuie stiut ca in orice catalog de ciururi productivitatea mentionata este atinsa in cazul in care se prelucreaza un material in care sorturile sunt distribuite proportional. De exemplu, un ciur de 12mp nu va putea prelucra 110mc/h in cazul in care procentul de nisip va fi de 80%.
In functie de configuratia terenului de care dispuneti, statia de sortare poate fi amplasata in linie (recomandam aceasta amplasare) sau se pot face devieri de 90º in zona buncarului de alimentare sau a ciurului.
In cazul in care doriti sa concasati refuzul de ciur si acesta nu este mai mare de 100mm, varianta recomandata de noi este amplasarea unui concasor tip moara cu ciocane, care are o productivitate mare,un pret acceptabil si cel mai important, va asigura forma poliedrica a materialului concasat.
Pentru amplasarea unei mori cu ciocane intr-o statie de sortare, exista mai multe variante, dintre care va prezentam doua, una mai scumpa, dar care va ajuta sa obtineti sorturi concasate separat de cele naturale si una mai ieftina.
1-In prima varianta, refuzul va alimenta moara cu ciocane, iar materialul concasat va fi sortat pe un alt ciur, fata de cel care prelucreaza naturalele si va fi transportat pe alte benzi. Practic mai aveti nevoie de o statie de sortare mai mica ce se va amplasa dupa concasor.
2-In a doua varianta, mai ieftina,concasorul va fi alimentat cu refuz, iar materialul concasat va fi transportat cu ajutorul unei benzi suplimentare pe banda principala de alimentare a statiei existente, astfel, atat sorturile naturale vor fi amestecate cu cele concasate.
Costurile de exploatare ale unei mori cu ciocane sunt cuprinse intre 0,6-0,8 euro/mc.
Calitate si performanta
MECANICA POIANA RUSCA S.R.L este o companie cu sediul in localitatea Teliucu Inferior, la 5 km de Hunedoara, care produce statii de sortare si utilaje independente pentru statii de sortare, fiind o intreprindere extrem de competitiva pe piata romaneasca de profil.
Inainte de a fi comercializate, produsele companiei sunt supuse testetor impuse de Standardele Internationale de Calitate, de catre specialisti foarte bine pregatiti si cu o vasta experienta in acest domeniu.
Toate utilajele produse de noi sunt certificate ICECON BUCURESTI.
Toate utilajele produse de noi au o garantie de 18 luni.
Procesul de productie este supravegheat indeaproape la toate nivelurile acestuia, incepand de la furnizorii de materii prime care sunt selectionati riguros si pana la livrarea marfii in conditii optime si in conformitate cu termenele prestabilite.
Toate produsele sunt realizate in cadrul firmei, prin sectiile de turnatorie, masini unelte, confectii metalice, tratamente termice,debitari cu plasma si oxiacetilenice comandate de calculator si vopsitorie.
Conducerea firmei este preocupata permanent de relatiile cu clientii, urmarind satisfacerea intr-o masura cat mai mare a nevoilor acestora. Peste 90% din firmele care ne-au contactat au deventi clienti fideli ai companiei, multumiti de calitatea produselor si de preturile competitive.
Beneficiind de un management riguros si performant, cei 60 de angajati ai intreprinderii, contribuie la atingerea permanenta a standardelor noastre profesionale: calitate si performanta.