Primul pas

Inainte de a alege configuratia unei statii de sortare trebuie sa cunoasteti urmatoarele:

 

1-Productivitatea dorita (mc/h).

2-Curba granulometrica a materialului pe care doriti sa-l sortati.

3-Suprafata terenului de care dispuneti pentru amplasarea statiei.

 

Orice statie de sortare trebuie sa cuprinda cateva utilaje de baza si anume:

 

1-Buncarul de alimentare

2-Banda de alimentare principala

3-Ciurul vibrant

4-Spalatorul de nisip

5-Banda de nisip si benzile de sorturi

 

Plecand de la aceste utilaje de baza se pot face diverse configuratii de statii de sortare, de la cele mai simple, pana la configuratii complexe care pot contine concasoare si granulatoare.

In alegerea statiei plecand de la cantitatea de material pe care doriti s-o prelucrati pe zi, este recomandabil sa alegeti o statie mai mica, mai supla, care sa functioneze mai multe ore pe zi decat o statie mare care sa functioneze mai putin, adica, decat o statie de 100mc/h care in 8 ore sa produca 800mc, este mai bine sa alegeti o statie de 70mc/h, care va produce 800mc in 11,5 ore. In primul rand o sa va coste mai putin iar in al doilea rand veti plati mai putin pe functionarea in gol,adica pe timpii morti, care inevitabil apar.

O statie de 100mc/h trebuie alimentata in zona buncarului cu 1,66mc/minut, deci va trebui ca la 12 minute o masina de 20mc sa fie pregatita sa descarce. In cazul in care nu se poate asigura acest flux, statia functioneaza un timp in gol, marindu-va semnificativ costurile.

Curba granulometrica este importanta in special pentru a cunoaste procentul de nisip si procentul de refuz, adica fractia mai mare de 32mm, deoarece in functie de aceste procente se va alege marimea spalatorului de nisip si chiar a ciurului. In cazul in care procentul de nisip este mai mare de 70%, pentru atingerea unei productivitati stabilite se va alege un ciur mai mare decat in catalog, deoarece sita de nisip va lucra 70%, iar toate celelalte 3 site vor lucra 30%.In astfel de cazuri se poate alege si varianta cu doua ciururi in serie. Trebuie stiut ca in orice catalog de ciururi productivitatea mentionata este atinsa in cazul in care se prelucreaza un material in care sorturile sunt distribuite proportional. De exemplu, un ciur de 12mp nu va putea prelucra 110mc/h in cazul in care procentul de nisip va fi de 80%.

In functie de configuratia terenului de care dispuneti, statia de sortare poate fi amplasata in linie (recomandam aceasta amplasare) sau se pot face devieri de 90º in zona buncarului de alimentare sau a ciurului.

In cazul in care doriti sa concasati refuzul de ciur si acesta nu este mai mare de 100mm, varianta recomandata de noi este amplasarea unui concasor tip moara cu ciocane, care are o productivitate mare,un pret acceptabil si cel mai important, va asigura forma poliedrica a materialului concasat.

Pentru amplasarea unei mori cu ciocane intr-o statie de sortare, exista mai multe variante, dintre care va prezentam doua, una mai scumpa, dar care va ajuta sa obtineti sorturi concasate separat de cele naturale si una mai ieftina.

1-In prima varianta, refuzul va alimenta moara cu ciocane, iar materialul concasat va fi sortat pe un alt ciur, fata de cel care prelucreaza naturalele si va fi transportat pe alte benzi. Practic mai aveti nevoie de o statie de sortare mai mica ce se va amplasa dupa concasor.

2-In a doua varianta, mai ieftina,concasorul va fi alimentat cu refuz, iar materialul concasat va fi transportat cu ajutorul unei benzi suplimentare pe banda principala de alimentare a statiei existente, astfel, atat sorturile naturale vor fi amestecate cu cele concasate.

Costurile de exploatare ale unei mori cu ciocane sunt cuprinse intre 0,6-0,8 euro/mc.